Hvor meget må man drikke som ældre?

Hvor meget må man drikke som ældre?

Er en smule alkohol virkelig sundt for ens hjerte og kredsløb. Og i så fald, hvor meget er en smule, og hvornår bliver en smule for meget? Få svar på disse spørgsmål her.

Der er på det seneste lavet flere undersøgelser om alkoholens påvirkning af ældres helbred. Og der er både noget at glæde sig over, men samtidig er der også flere ting, man som ældre skal være særlig påpasselig med i forbindelse med alkoholindtag.

Se Sundhedsstyrelsens skema over risiko for alkoholrelaterede sygdomme fordelt på alder i bunden af denne artikel.

Hvor meget er en smule?

Vi kan glæde jer med, at sundhedsstyrelsen som udgangspunkt anbefaler en øvre grænse på samme antal genstande til ældre som til yngre voksne – 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd. Men så enkelt er det alligevel ikke, og ifølge sundhedsstyrelsen er der flere særlige forhold, som ældre skal være opmærksomme på.

Er der en øget risiko for fald, når man som ældre drikker alkohol?

Da vi i CEKURA gennem vores nødkald og tryghedscenter dagligt er i kontakt med ældre – og ofte rekvirerer ambulance ved fald og andre ulykker i hjemmet, har vi sat os grundigt ind i årsagerne til fald blandt ældre for bedre at kunne rådgive vores brugere om faldforebyggelse.

I denne sammenhæng dukker spørgsmålet om fald og alkohol også op. Og ja – der er en sammenhæng mellem fald og alkohol, hvor alkoholens virkning øger risikoen for fald. Dermed ikke sagt, at man som ældre helt skal stoppe med at drikke alkohol. Man skal blot være bevidst om flere ting.

Alkohol øger risikoen for knoglebrud ved fald.

Selv om knoglemassen ikke øges når man er over de 20, kan der gøres flere ting for at holde knoglerne stærke. Gåture, motion og styrketræning har en rigtig god indflydelse på knoglernes styrke og reducerer dermed risikoen for knoglebrud.  Men et stort alkoholforbrug påvirker knoglernes evne til at optage D-vitamin og kan dermed være med til at gøre knoglerne svagere, hvilket gør, at man har højere risiko for at få knoglebrud, hvis man falder.

Medicin og alkohol

En del ældre tager medicin. I denne forbindelse bør man undersøge, om alkoholen har indflydelse på medicinen. Der kan grundlæggende ske to ting: at medicinen forstærker alkoholens virkning eller, at alkoholen nedsætter virkningen af medicinen, dvs. at man umiddelbart ikke mærker, at noget er galt, men medicinen bliver ikke optaget, som den skal.

Er det rigtigt, at man som ældre har gavn af et lille glas?

Både ja og nej. Det er videnskabelig bevist, at alkohol i begrænset mængde kan reducere risiko for hjertesygdom for ældre under 70 år. Den begrænsede mængde svarer til en genstand om dagen – og man må altså ikke spare genstandene sammen i løbet af ugen for at konsumere dem på en dag, da dette kan fremskynde forskellige hjertekar-lidelser.

Hos ældre over 70 år, har man ikke påvist helbredsmæssige fordele for dem, der drikker lidt og dem, der slet ikke drikker.

Dehydrering og svimmelhed

Ældre har mindre vand i kroppen end unge. Da alkohol er vandopløselig, skal der ikke lige så meget alkohol til, før promillen bliver høj. Risikoen for dehydrering – og dermed svimmelhed – er også større ved indtagelse af alkohol.

Hukommelsessvigt

Forskningsresultater har påvist, at et moderat alkoholindtag kan reducere risikoen for demens, som er betinget af åreforkalkning. Til gengæld kan et stort alkoholforbrug – et forbrug som overskrider sundhedsstyrelsens anbefalinger – være med til at fremskynde visse typer af demenssygdomme.

Nu er du nok blevet endnu mere forvirret omkring, hvad man må og ikke må.

Derfor skal man måske bare holde sig til den enkle konklusion, at et lille glas i ny og næ ikke kan skade.

LÆS MERE:

40% af alle hoftebrud kan undgås

Her er den største årsag til fald blandt ældre

Simple øvelser kan gøre din krop 10 år yngre

Her er hvad du aldrig må gøre hvis du falder alene hjemme